// du læser om...

AnbefaletFantasyHorrorRoman

Neil Gaiman: Coraline

ENSOMHED. Pigen Coraline bor sammen med sin mor og far i et hus, de nyligt er flyttet ind i. Coralines forældre fremstår lidt fraværende. De arbejder begge hjemme og er meget optaget af deres eget. Coraline er derfor lidt forsømt. Under alle omstændigheder får hun ikke helt den opmærksomhed, hun ønsker sig.
I huset bor også flere forskellige skæve eksistenser, som den ældre herre øverst oppe, der øver med sit musecirkus (som ingen imidlertid endnu må se), og de to frøkener, der engang var store berømte skuespillerinder.

Coraline er ensom og keder sig konstant, og en dag, da hun går på opdagelse i huset, finder hun et parallel-univers – eller nærmere en spejling af huset. I denne spejling møder hun noget, der minder om hendes forældre. Først og fremmest adskiller de sig dog ved, at i stedet for øjne har de store sorte knapper. Men de er opmærksomme og søde ved Coraline og gør meget for at overtale hende til at blive. Imidlertid tager Coraline hjem til virkeligheden, som så nu mangler hendes forældre.

For at vinde sine forældre tilbage – og nå ja, et par sjæle til, der er blevet glemt et sted i mørket – udfordrer Coraline “sin anden mor “. Hvis Coraline helt enkelt finder sjælene, som “den anden mor” har gemt, bliver de sat fri. “Den anden mor” viser sig efterhånden at være mere end almindelig ubehagelig, og Coraline må bruge alt sit mod og sit snilde for at vinde over hende.

Coraline er en dyster, mørk og meget stemningsmættet velskrevet bog. Den er lidt som en urolig og nervøs drøm – og helt sikkert med vilje. Mens jeg læste romanen, havde jeg en ubehagelig fornemmelse, at der måske skete mere mellem linierne end i selve handlingen. Men måske er jeg bare paranoid.

BONUSINFO:
Romanen Coraline har modtaget adskillige priser f.eks  Hugo Award for Best Novella, 2002, Nebula Award for Best Novella, 2003 og Bram Stoker Award for Best Work for Young Readers, 2002.

Besøg Coralines hjemmeside her

Kommentarer

Der er lukket for kommentarer til denne anmeldelse.

 1. Uha, jeg læste “Coraline” efter, at min daværende kollega Susan havde anbefalet mig den, og det er sørme en uhyggelig sag, selvom det er en børnebog. Men Neil Gaiman er nu også en eminent forfatter.

  Skrevet af Jette | 21. oktober, 2008, 3:37 pm
 2. Coraline er Neil Gaimans tribute til CS Lewis’ Løven, Heksen og Garderobeskabet.

  Skrevet af Lars Konzack | 22. marts, 2009, 1:13 am
 3. Den her bog er simpelthen for god, meget meget spændene. Jeg læste de 25 første sider og den var lidt kedelig, også begyndte den at være bedre for hver kapitel. Jeg læste resten på en dag. I alt tog det mig kun 2 dage at læse den.

  Skrevet af Sussi | 10. april, 2009, 4:47 pm
 4. Jeg er spændt på at se filmatiseringen af den. Så forfilm til den forleden dag, og den virker umiddelbart interessant.

  Skrevet af Jette | 11. april, 2009, 11:22 am
 5. jep jep alt for nice:)

  Skrevet af sdhdfgjhgj | 17. december, 2012, 11:10 am