// du læser om...

AnbefaletNovellesamlingScience fiction

Månebase Rødhætte og andre SF noveller af Lars Ahn Pedersen

Fremragende novellesamling fra en af dansk science fictions mest interessante forfattere.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg længe har været lidt smålun på Lars Ahn Pedersen. Hver gang jeg har læst en antologi, hvor han har bidraget, har jeg stort set hver gang kunne fremhæve hans historie som en af samlingens bedste. Derfor er det en stor fornøjelse, at Lars Ahn nu udgiver sin helt egen novellesamling fyldt med både nye fortællinger og de bedste af de tidligere udgivne.

Samlingens temaer spænder lige fra tidsrejser, besøg på fremmede planeter, menneskelignende robotter, havfruer og varulve. Her er med andre ord ikke tale om en helt almindelig science fiction forfatter. Lars Ahn begrænser sig nemlig ikke til kun at skrive science fiction, men blander glad og gerne med de øvrige fantastiske genrer og vender alle konventioner på hovedet i sine fortællinger.

I forordet skriver han om sin passion for at skrive i de fantastiske genrer: ”… når vi mennesker nu er blevet udstyret med en fantasi, hvorfor så ikke udnytte den? Hvorfor lade sig begrænse af virkeligheden, af hvad der er realistisk? Det svarer til at sige til billedkunstnerne, at de kun må male ”noget der ligner”, men alligevel er det de færreste kunstkritikere, som affærdiger kunstretninger som impressionismen og surrealismen på samme måde, som science fiction, fantasy og horror bliver behandlet af store dele af den skønlitterære verden.”

Og jeg må jo give ham så inderligt ret. Science fiction bliver ikke læst af særligt mange, og de fleste af dem, der vælger det fra, gør det ud fra en fordom om, at det er dårlig litteratur. Selvfølgelig er der dårlig science fiction ligeså vel som f.eks. Klaus Rifbjerg heller ikke imponerer lige meget hver gang. Men det gør vel ikke al science fiction til dårlig litteratur?

Det gælder i hvert fald ikke ”Månebase Rødhætte”, hvor Lars Ahn leverer 10 noveller af høj kvalitet. Jeg kunne fremhæve dem alle, men vil nøjes med at omtale ”Kongens nytårstale”, som er et strålende eksempel på, hvordan Lars Ahn leger med både form og genre, og samtidig på humoristisk vis sætter fingeren på mere betændte emner.

”Kongens nytårstale” fortælles som en tale tilføjet fodnoter. Her fraviger Danmarks konge det aftalte manuskript, idet han fortæller befolkningen, at en dansker vil opfinde tidsmaskinen næste år. De øvrige nationer er ivrige efter at få fingre i opfindelsen, men ingen ved noget om det udover, at man har fundet nogle uforklarlige spor i fortiden efter en Hans-Georg Brøns (en cadeau til H. G. Wells). Blandt forskerne er der stor uenighed om Brøns’ aktiviteter – er de til skade eller til gavn for Danmark, og hvad er hans motiv?

Efterhånden som talen skrider frem, går det op for læseren, at selvom verden umiddelbart virker, som den plejer, så har Danmark f.eks. IKKE tabt slaget på Reden i 1801; tyskerne invaderede os ikke i 1940; vi har været udsat for et terrorangreb med den smitsomme virus Reptilicus-varianten; der findes en skånsk separatistbevægelse ved navn Snaphanerne osv. Det er både morsomt, men samtidig også tankevækkende, fordi læseren pludselig ser, hvor lidt der skal til for at ændre historiens gang.

Lars Ahn er en dygtig fortæller med en fantastisk evne til at gribe en idé og så tage den hele vejen. Det er underholdende på alle planer, så giv ”Månebase Rødhætte” en chance hvis du har lyst til en velskrevet og anderledes samling noveller.

Indhold:

Turisterne
Afhøring af offer nr. 5 (tidligere bragt i ”I overfladen – Lige under overfladen 2”)
Mordene på Katrina (tidligere bragt i ”Dystre Danmark”)
Kongens nytårstale (tidligere bragt i Science Fiction nr. 17)
Månebase Rødhætte
Har du hørt havfruerne synge? (tidligere bragt i ”Himmelskibet” nr. 18)
Rudolf (tidligere bragt i ”Himmelskibet” nr. 26)
Havfruens himmelfærd (tidligere bragt i ”Himmelskibet” nr. 21)
Alien Ghost Ballet (tidligere bragt i ”Den hemmelige dal – Lige under overfladen 3”)
Arthur Solo (tidligere bragt i ”Himmelskibet” nr. 32)

Udgivelsesår: 2012
Omslag: Manfred Christiansen

Læs mere på Science Fiction Cirklens hjemmeside eller besøg Lars Ahn Pedersens hjemmeside, hvor han fortæller om arbejdet med alle novellerne i “Månebase Rødhætte”

Også omtalt på Litteratursiden.dk

Kommentarer

Der er lukket for kommentarer til denne anmeldelse.

  1. […] Læs hele anmeldelsen her. […]

    Skrevet af Den første anmeldelse « Lars Ahn Pedersen | 28. november, 2012, 12:10 am
  2. […] er han lige som denne anmeldelse også glad for Kongens nytårstale, som jeg ellers var tæt på at skære fra, og anbefaler, at man […]

    Skrevet af En fantastisk anmeldelse « Lars Ahn Pedersen | 14. marts, 2013, 11:30 pm