// du læser om...

FantasyRoman

Johanne Hildebrandt: Freja : sagaen om Valhal

MAGT. Indrømmet, nordisk mytologi er måske andet og mere end Peter Madsens uforlignelige tegneserier om Valhalla. I denne roman, som er første del i en trilogi, eksisterer Valhalla faktisk slet ikke endnu. Men det er lige om hjørnet. 

I Bronzealderen (ca. 700 fvt) vokser pigen Freja op i det smukke Vanaheim blandt sejdkvinder og præstinder. Hendes mor er dronning af Vanaheim, som helt generelt betragtet er et kvindedomineret samfund. Mænd har ikke meget at sige, og man ser f.eks. egentligt helst, at de tier i forsamlinger.
Under et tilsyneladende idyllisk samfund lurer intriger og politisk magtspil. Og uden for Vanaheim rykker ondskaben nærmere i form af aserne, som slagter og myrder hensynsløst, hvor de kommer frem.
Freja er blandt en mindre delegation, der drager af sted for at rejse mod fjenden og finde freden, således at Vanaheims storhed kan blive bevaret. Det går nu ikke helt umiddelbart efter hensigten. Vanaheims udsendte møder blandt andet den bralrende og temperamentsfulde høvding Odin, som er uhøvisk i både tale og handlinger. Odins søn Tor tiltrækkes imidlertid af Freja – og omvendt. Relationen er udbygget.

Denne roman gav mig mest lyst til at genlæse Peter Madsens serie om Valhalla (så slipper man også for de feministiske bongotrommer i baggrunden), men i øvrigt nyder jeg personligt at læse en roman, hvis vokabularium indeholder begreber som “besærkergang”, “fordømt!” og “blotoffer”.

Romanen leder tankerne hen på samme svulstige tematikker, som findes i romanserier som “Tågerne omkring Avalon” og “Vølvens datter” og Sandemos Sagaen om Isfolket

BONUSINFO:
Trilogien om Valhal og menneskene, der blev guder i den nordiske mytologi, er vældigt populær i sit hjemland Sverige. Således er der allerede lavet et rollespil over universet i serien.

SERIEKRONOLOGI:
Freja : sagaen om Valhal, 2004
Idun, 2004
Saga fra Valhal
, 2006 Forum, 2004. (Sagaen om Valhal)
oversat af Christina Bojlén
349 sider
Originaltitel: Freja

Kommentarer

Der er lukket for kommentarer til denne anmeldelse.

Der er lukket for kommentarer.