// du læser om...

AnbefaletRomanScience fiction

Den nye koloni – Lige under overfladen 5

Rumrejser, kolonier på månen, satiriske fremtidsscenarier og spekulativ fiktion er blot nogle af ingredienserne i den nye antologi fra Science Fiction Cirklen med nyskrevne danske science fiction noveller.

Forestil dig en verden hvor døden er udryddet. Du bliver bare ved og ved med at leve, og skulle du komme alvorligt til skade i en ulykke, så bliver du uden problemer reloaded og kan leve videre. For Piet er livet dog blevet for indholdsløst, og nu ønsker han at dø for alvor. Men det kræver tilladelse – og hjælp fra et særligt firma.

Det er udgangspunktet for Lars Ahn Pedersens ”En helt almindelig død”, der indleder femte novelleantologi fra Science Fiction Cirklen med nyskrevet dansk science fiction. Pressemeddelelsen lover, at samlingen er endnu bedre end i de foregående år, og jeg er tilbøjelig til at være enig, for fra Ahns fremragende start holdes niveauet så, at det dels var svært for mig at fremhæve nogle få noveller her i omtalen, og dels havde jeg bare lyst til at starte forfra med at læse da jeg var færdig.

Blandt bidragene vil jeg dog nævne. Michael Kamps ”Homo Aracnida”. Her har menneskene fået en helt ny forestilling om Gud og familiekonstellationer, og novellen er grum med en spændende pointe, hvor Kamp på nydelig vis fletter sin horror-baggrund ind i science fiction universet.

I en helt anden retning bevæger Klaus Æ. Mogensens novelle ”Palins projekt” sig. Den udspiller sig i en fremtid, hvor Sarah Palin er blevet USA’s præsident. Hun er ikke tilfreds med nattehimlens hyldest til halvmåne-seglet, så en ingeniør bliver sat på en anderledes opgave. Historien er et af de gode eksempler på, hvordan science fiction både kan give stof til grin og til eftertanke.

Titelnovellen ”Den nye koloni” af Palle Hellemann er en af de længere i samlingen. Her følger vi en arbejdsgruppe, som skal undersøge havbunden på en ny planet, som man planlægger at kolonisere. Planeten styres af en magtbegærlig guvernør, som ikke tager nej for et svar. Med sin åbne slutning lader novellen læseren sidde tilbage med muligheden for at fortsætte sin helt egen historie, og det synes jeg er utrolig godt lavet.

Men der er som sagt masser af andre noveller, som bør fremhæves. A. Silvestri giver et utraditionelt bud på en science fiction historie med ”Glemmer du så husker jeg alt”; Steen Knudsens ”Ad Astra” lader fremtidens rumrejser blive foretaget af munke; Gudrun Østergaards ”Den sidste markør” bliver endnu mere aktuel pga. det nyligt udskrevne valg; Flemming R. P. Rasch ”Lige efter bogen” er både interessant og skræmmende; Glen Stihmøe ”Grimpeur” giver os noget at tænke over i forhold til aliens og cykelløb; og ikke mindst Oliver Rubys ”Kærlighedens gyldne ord” der nærmest er ren poesi.

Jeg holder meget af science fiction og i særdeleshed i novelleformen, hvor forfatteren skærer helt ind til benet af sin historie. I samlingen her er det lykkes at samle en lang række spændende og meget forskellige historier, som hver især giver sit bud på, hvad en science fiction novelle kan være. Her er både rumrejser og alternative religiøse samfund; her er aliens og robotter og ikke mindst mennesket kastet ud i forskellige fremtidsscenarier. Det er underholdende, spændende, morsomt og til tider rørende. Det er med andre ord god litteratur for alle.

Indhold:

En helt almindelig død af Lars Ahn Pedersen
Ingen plads til superhelte af Christian Holger Pedersen
Ad Astra af Steen Knudsen
Homo Arachnida af Michael Kamp
Mellem liv og død af Maria Kjær-Madsen
Ex Terra af Nikolaj Johansen
Hvis løver kunne tale af Jesper Rugård
Himmelflugt af Camilla Wandahl
Eon af Jeppe Bisbjerg
Palins projekt af Klaus Æ. Mogensen
Den sidste markør af Gudrun Østergaard
En mand ved navn Quinn af Mogens Hansen
Bedre oplevelser til salg af Manfred Christiansen
Den nye koloni af Palle Hellemann
Ananke af Henning Andersen
Loops af Patrick Leis
Grimpeur af Glen Stimøe
Lige efter bogen af Flemming R. P. Rasch
Sort Messias af Ellen Miriam Pedersen
Glemmer du så husker jeg alt af A. Silvestri
Kærlighedens gyldne ord af Oliver Ruby
Lysets by af Richard Ipsen
Istid af Anders Weitze Pedersen
Tænke på silke under invasionen af Kenneth Krabat

Også omtalt på Litteratursiden.dk

Læs mere på Scicence Fiction Cirklens hjemmeside

Kommentarer

Der er lukket for kommentarer til denne anmeldelse.

 1. […] hele anmeldelsen HER. Dette indlæg blev udgivet i Forfatterskab. Bogmærk permalinket. ← Livingdeadgirls […]

  Skrevet af Den nye koloni anmeldt på Den Elektriske Kanin | 13. september, 2011, 1:12 am
 2. […] Læs hele anmeldelsen her. […]

  Skrevet af Lige under overfladen 5 anmeldt « Lars Ahn Pedersen | 17. september, 2011, 5:13 pm
 3. Tak for den fine anmeldelse. Jeg er meget enig i mange af dine kommentarer og jeg er også glad for at du roser samlingen som helhed og dermed også redaktøren, Carl-Eddy, der givetvis har leveret et meget stort stykke arbejde og læst rigtig mange sider. Alt ialt en samling gode SFI historier, som man gerne vender tilbage til og lige læser en gang til synes jeg.
  Derudover har jeg også ros til Manfred Christiansen for bogens forside.

  Skrevet af Palle Hellemann | 28. september, 2011, 2:46 pm
 4. […] omtalt på Den Elektriske Kanin ★★★★★★ Del med dine venner: Science fiction dystopier, fremtidsfortællinger, […]

  Skrevet af Den nye koloni – Lige under overfladen 5 / redigeret af Carl-Eddy Skovgaard » Bogtips | 14. oktober, 2011, 9:29 am